Haber

İsveç’in NATO üyeliği yeni yasama döneminde

Türkiye Büyük Millet Meclisi, dün CHP’nin çağrısı üzerine yapılan zamlar ve ekonomideki gelişmeleri gerekçe göstererek olağanüstü toplandı. Ancak genel kurulun açılması AKP-MHP oylarıyla kabul edilmedi. CHP’nin Türkiye’nin yoğun ve zorlu bir gündemi olduğunu belirten yaz aylarında çalışma önerisi de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Yaz tatiline giren Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki önemli gündem maddeleri de yeni yasama dönemine aktarıldı. 1 Ekim’de TBMM açıldığında İsveç’in NATO üyeliğinden Anayasa’ya, beyin sarsıntısı düzenlemesinden emekli maaşlarına kadar pek çok kritik konu gündeme gelecek.

İsveç’in NATO üyeliği TBMM gündemine gelecek

Meclis 1 Ekim’de açılacak ve yeni bir inanılmaz toplantıya davet olmadığı takdirde çalışmalarına başlayacak. Meclis’in en değerli konularından biri İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin oylama olacak. Türkiye, Vilnius’ta düzenlenen son NATO zirvesinde varılan anlaşmanın ardından İsveç’in üyeliğine yeşil ışık yaktı. Muhtıra metninde, Türkiye’nin NATO desteği karşılığında İsveç’in oluşturacağı Güvenlik Paktı çerçevesinde Türkiye’ye terörle mücadelede garanti verdiği belirtildi. Belgeye göre İsveç, Türkiye’nin AB üyeliği, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve Türkiye’nin vize serbestisi konusundaki girişimlerini de aktif olarak destekleyecek.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Vilnius’ta Fotoğraf: Yves Herman/ASSOCIATED PRESS/picture Alliance

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini yeni yasama döneminde oylamaya sunması bekleniyor. AKP’nin parlamentoda tek bir çoğunluğu yok. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç’e sert eleştiriler getirse de “Ülkemizin çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yaparız” mesajını vermişti. MHP bu konuda AKP’ye takviye yaparsa, muhalefetin oyu gerekmeden İsveç’in üyeliği onaylanabilir.

Anayasa için süreç başlatılması gündemde

Meclisin 27. yasama döneminde tamamlanan ancak muhalefetin destek vermemesi nedeniyle Genel Kurul’da görüşülemeyen Anayasa teklifi de gündeme gelecek. Söz konusu teklifte başörtüsü ve aile ile ilgili düzenlemeler de yer alıyor. AKP, “seçim vaatleri arasında olduğu” gerekçesiyle bu düzenlemeye öncelik vermek istiyor.

TBMM’de yeni bir Anayasal sürecin başlatılması da amaçlanmaktadır. Başörtüsü düzenlemesi tartışmalarında oluşacak havaya göre AKP, yeni Anayasa için zemin araştırması yapacak. AKP’de yeni Anayasa’ya hakim olan görüş; Kümelenen partilerin mecliste eşit olarak temsil edildiği bir “Anayasal Uzlaşma Komisyonu” kurulması yönünde. 2011 yılında bu konuda örnek bir çalışma yapılmış ve 1,5 yıllık çalışmanın ardından kurul 60 konuda tam anlaşmaya vararak şerhli 112 konuda anlaşmaya varmıştır. AKP’de yeni anayasa müzakerelerinin yerel seçim sonrasına ertelenme olasılığı da değerlendiriliyor. AKP bünyesinde 50+1 oy sisteminin revize edilmesi için başlatılan çalışmalar, Anayasa çalışmalarıyla da gündeme gelecek.

Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada, “2002’den bu yana yargı alanında yürüttüğümüz kıyasıya çabayı sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasa ile taçlandırmak istiyoruz. 28. Yasama Dönemi’nde de TBMM’mizin onayıyla Türkiye’yi darbe anayasasından kurtarmak önceliğimizdir.” dedi.

Yeni bir yargı reformu çalışmasının da gündeme getirilebileceği belirtiliyor. Adalet Bakanlığı’nın özellikle “İnsan Hakları” başlığı üzerinde çalıştığı kaydedildi.

Emekli maaşlarında ek artış için düzenleme yapılacak

Temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına zam yapıldı. Ancak zam emeklilerin kök aylıklarına uygulandı. Buna göre kök aylığı 6 bin lira ve altında olanların aylıkları temmuz ayından sonra da 7 bin 500 lira olarak ödenmeye devam edecek. Milyonlarca emekli bu nedenle ek zam talep ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin yansımasının ardından yeni yılda bu konuda düzenlemelerin yapılacağını söyledi. Yeni yasama döneminde asgari emekli maaşının yükseltilmesi için yasanın Meclis’e getirilmesi gerekiyor.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Orta Vadeli Planını Eylül’de AçıklayacakFotoğraf: Adem Altan/AFP/Getty Images

Hükümet ayrıca yüksek kiralar ve araç stoklamasına karşı önlem almak istiyor. Konut kiralarındaki fahiş artış ve yeni araçların stoklanarak bariz yerlere satılmasına karşı hapis cezasını içeren düzenleme yapılacağı kaydedildi.

2024 bütçesi Kasım ve Aralık’ta görüşülecek

TBMM’nin Kasım ve Aralık aylarındaki gündemi bütçe olacak. Yeni ekonomi yönetiminin hazırlayacağı 2024 bütçesinin ekonomideki son trend çerçevesinde yoğun bir şekilde tartışılacağı iddia ediliyor. Bütçenin, yeni ekonomi yönetimi tarafından eylül ayında kamuoyuna açıklanacak olan Orta Vadeli Plan çerçevesinde şekilleneceği kaydedildi. Yeni bütçeyle birlikte enflasyon, istihdam gibi temel bilgilerin de amaçları paylaşılacak.

Beyin sarsıntısı yatırımları bütçede değerli bir yer tutacaktır. Deprem bölgelerinde yeniden yapılanma çalışmalarının özendirilmesi amacıyla bir yönetmelik paketinin Meclis’e getirilmesi gündemde. Deprem paketinde yeni vergi düzenlemesi olup olmayacağı şu aşamada netlik kazanmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ekonomi kurullarında yaz aylarında yapılacak değerlendirmeler çerçevesinde bütçe çalışmaları tamamlanacak.

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

haber-samsat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu