Haber

Kabakli Göleti’ndeki nadir kuş popülasyonu

Kabakli Göleti’ndeki nadir kuş popülasyonu

Yaklaşık 300 kuş türüne ev sahipliği yapan Diyarbakır, kuş göçü almaya başladı.

DİYARBAKIR – 300’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Diyarbakır’da kuş popülasyonu artarken, Dicle Üniversitesi kampüs alanında yer alan Kabalı Göleti’nde kuş çeşitliliğinin fazla olması dikkat çekiyor.

Dicle Üniversitesi kampüs alanı içerisinde bulunan Kabalı Göleti’nde kışı geçiren kuşların henüz göç etmedikleri gözlemlendi.

Göletin bölge canlıları için ender bir yer olduğunu vurgulayan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. yasak.

Özellikle sucul türlerin Kabalı Göleti’ne göç ettiğine işaret eden Kılıç, “Mevsim itibariyle kışı burada geçiren türler yavaş yavaş buradan ayrılacak. Tabi gitmeden önce yeterli beslenmeleri gerekiyor. Buraya gelecek cinsler var. Bu tür kuşlar buraya gelmeye başladı. Dicle Vadisi. Göçmen kuşlar burada gölde bulunan Kabalı Göleti’nde konaklar, beslenir ve ürerler. Bu nedenle bu mevsim kuş çeşitliliği açısından zengin bir dönemdir. Göletteki kuş çeşitliliğini görme şansımız oldu” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden sonra kuşların kolay kolay göç etmediklerini ifade eden Kılıç, “Gölette bu kadar çok kuşa rastlamak çok enderdir. Kışı geçiren kuşlar hala burada, göç etmediler. Göle daha çok harcıyorlar. kuzeyden özellikle güneyden buraya dinlenmeye gelen çeşitler var bu nedenle ırk sayısı da az artmak söz meselesi depremleri şehirler olarak değil de doğa olarak düşünürsek büyük depremler olmaz oradan Diyarbakır’a göç. Ancak fay kırılmasının meydana geldiği bazı yerlerde bazı hayvan türleri etkilenmiş olabilir. Ancak yerlerinden rahatsız olmazlarsa yerlerinden ayrılmazlar. Bu olay binlerin üzerinde gerçekleşir. yılların. Dolayısıyla çeşitli ilaçlara sahip bu hayvanlar deprem bölgesini kolay kolay terk etmiyor” dedi.

“Doğayı çok iyi gözlemlememiz gerekiyor. Çeşitli hayvan türlerini yeterince incelememiz gerekiyor. Çünkü onlardan alınacak dersler var. Her canlı insanlık ve doğa için vazgeçilmezdir. Mümkün olduğunca doğayı anlamalı ve savunmalıyız. ,” dedi Kılıç.

“Şehirleri inşa ederken doğayla uyumlu bir şekilde inşa etmemiz gerekiyor. Bunu başarmış ülkeler var, onlardan ders alabiliriz. Öte yandan yeni yerler inşa ederken de doğayı bozmamaya özen göstermeliyiz. Bunları yapalım ki bu türleri ve canlıları gelecek nesillere gösterelim ve yaşatalım.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu