Haber

Paşinyan: Azerbaycan Ermenistan’a savaş açmayı planlıyor

Azerbaycan ile Ermenistan arasında geçtiğimiz Eylül ayında düzenlenen ve Dağlık Karabağ’ın Bakü’nün kontrolüne geçmesiyle sonuçlanan askeri operasyonun ardından düşen gerilim, son günlerde yeniden yükseldi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan’ın ülkesine karşı “topyekün savaş” planladığını iddia etti.

Kabine toplantısında konuşan Paşinyan, “Analizimiz, Azerbaycan’ın askeri gerilimi Ermenistan’a karşı topyekün bir savaşa dönüştürme umuduyla bazı sınır bölgelerinde askeri eylemlerde bulunmak istediğini gösteriyor.”

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, “Azerbaycan’ın tüm açıklamalarından ve eylemlerinden bu niyet anlaşılmaktadır.”

Ermenistan’ın Sunik bölgesini kontrol altına alarak Azerbaycan ile Nahçıvan arasında bağlantı kurmak istediği için toprak kazanımı iddialarını reddeden Bakü, Erivan’la yeni bir çatışmaya girmek istemediğini belirtiyor. Azerbaycan’a bağlı Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’nin Türkiye ve İran’la da sınırı bulunmaktadır.


Yeniden seçilen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün, “Ermenistan’da toprak iddiamız yok” dedi. Fotoğraf: Bulkin Sergey/Rus Bakışı/IMAGO Görselleri

Azerbaycan’da geçtiğimiz hafta yapılan seçimler sonucunda yeniden Cumhurbaşkanı seçilen İlham Aliyev, dün yemin töreninde yaptığı konuşmada, toprak tezini yapan tarafın Ermenistan olduğunu söyledi. Aliyev, “Ermenistan’da toprak iddiamız yok. Taleplerinden vazgeçmeleri gerekiyor. Bizimle şantaj diliyle konuşmak onlara pahalıya mal olur.”

Dört Ermeni askeri öldürüldü

Erivan önceki gün, Azeri güçlerinin ülkenin güneyindeki Sunik bölgesine bağlı Nerkin And köyü yakınındaki askeri mevzilere açtığı ateşte 4 Ermeni askerinin öldüğünü duyurdu.

Azerbaycan ise sınır bölgesinde açılan bu ateşi, Ermeni askerlerinin “provokasyonlarına” bir “cevap” olarak tanımladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, “provokasyon” olarak nitelendirdiği olayda Tovuz ilçesine bağlı Kollukışlak köyü yakınındaki Azeri mevzilerine iki kez ateş açıldığını ve bir askerin yaralandığını açıkladı. Azerbaycan Devlet Sınır Servisi, bu olay sonrasında Nerkin And’a yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki sınır bölgesinde yaşanan “provokasyonlara” artık “daha ciddi ve kararlı tedbirlerle” karşılık verileceğini belirterek, “Askeri ve siyasi liderliğin” Olayın sorumlusu tamamen Ermenistan’dır.”

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Ermeni askerlerinin Azeri mevzilerine ateş açtığı yönündeki açıklamanın gerçeği yansıtmadığını belirterek Bakü’yü yalanladı.

Uluslararası tepkiler

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşananlara ilişkin açıklamasında, “Azerbaycan askerlerinin Ermenistan tarafından vurulması üzücü. Ancak Azerbaycan’ın tepkisi orantısız görünüyor.”

ABD ise son dönemde yaşanan şiddet olaylarının diplomatik çabaları sekteye uğrattığını vurguladı.


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew MillerFotoğraf: Nathan Howard/AP/picture Alliance

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Sürdürülebilir bir barışa ulaşmanın tek yolu müzakere masasından geçer. Rastgele bir ateşkes ihlali incelenmeli ve buna göre müdahale edilmelidir.”

Rusya ise “endişe verici” olarak nitelendirdiği olayların ardından taraflara gerilimi azaltma çağrısında bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Her iki tarafı da diğer tarafın provokatif olarak değerlendirebileceği eylemlerden kaçınarak itidal göstermeye davet ediyoruz.” dedi.

Sınır hattı bir süredir sessiz

Sınırda gerginlik, İlham Aliyev’in üst üste beşinci kez Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçilmesinden birkaç gün sonra yaşandı.

Azerbaycan-Ermenistan sınır hattı, 30 yılı aşkın süredir iki ülke arasında gerginliğe neden olan Dağlık Karabağ’ın kontrolünün Eylül 2023’te Bakü’nün kontrolüne geçmesinden bu yana önemli bir çatışmaya sahne olmadı.

Uluslararası alanda Azeri toprağı olarak tanınan ancak 1990’lı yıllardan itibaren ayrılıkçı Ermeniler tarafından yönetilen Dağlık Karabağ’ın yeniden Azerbaycan’ın eline geçmesinin ardından bölgede yaşayan yaklaşık 120 bin Ermeni’nin neredeyse tamamı Ermenistan’a sığındı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşın resmen sona erdirilmesi amacıyla yapılan barış görüşmelerinden şu ana kadar sonuç alınamazken, her iki taraf da birbirini diplomatik süreci sabote etmekle suçladı.

DW,AFP/CÖ,HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu