Çin’in yeni ekonomi yönetiminden dışa açılmaya devam mesajı
Çin’in yeni Başbakan Birinci Yardımcısı Ding Shueshiang ve ülkenin ana ekonomik planlama organı olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun (NRDC) yeni atanan başkanı Ching Shanjie, Pekin’de düzenlenen Çin Kalkınma Forumu’nda uluslararası iş çevreleriyle bir araya geldi.
Başbakan Birinci Yardımcısı Ding, forumda yaptığı konuşmada, “Pazara erişimi genişletmeye, iş ortamını kapsamlı bir şekilde iyileştirmeye devam edeceğiz. Yabancı sermayeyi ülkeye çekmek için daha fazla çaba harcayacağız, yabancı şirketlere yabancı gibi davranacağız” dedi. ulusal şirketler.” söz konusu.
Dışa açılma politikasının modern Çin’in göstergesi olduğunu vurgulayan Ding, “Çin’in yeni kalkınma modeli izole bir iç pazar döngüsü değil, iç ve dış pazarların birbirini beslediği net bir ikili sirkülasyon olacak.” ifadesini kullandı.
Ding, “radikal politika düzenlemelerinin” olumsuz etkilerinin makro ekonomiye yayılmasını önlemek için küresel toparlanma ve koordinasyon için “gerçek çok taraflılık” gerektiğini vurguladı.
NRDC Direktörü Cıng Şancie, pazara erişim üzerindeki kısıtlamaları kaldırarak dünya standartlarında ve eşit şartlarda bir iş ortamı yaratmayı hedeflediklerini belirtti.
Çin’in yeni sektörlerin oluşması için dijital ekonominin gelişimini hızlandıracağına işaret eden Cıng, “Çin ile yürümek fırsatlarla yürümek demektir, Çin’e yatırım geleceğe yatırımdır.” değerlendirmesini yaptı.
Ay başında Çin’de düzenlenen Ulusal Halk Kongresi’nde seçilen yeni yöneticiler, verdikleri mesajlarla, Çin’in Çin’in yüksek teknoloji alanında kendi kendine yeterlilik geliştirme eğilimine karşı içsel bir arayış içinde olduğu yönündeki şüpheleri gidermeye çalıştı. ABD’nin teknoloji ve ekonomik bağlar alanındaki kısıtlamaları kırması.
“2023’TE KÜRESEL BÜYÜMENİN ÜÇTE BİRİNİ ÇİN SAĞLAYACAK”
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, forumda yaptığı konuşmada, Çin’in bu yıl tahmini yüzde 5,2’lik büyüme oranıyla küresel büyümenin üçte birini sağlayacağını belirtti.
Çin’in “ekonomik sakinlikte filizlenen filizlerden biri haline geleceği” öngörüsünü getiren Georgieva, finansal istikrarsızlık risklerinin arttığı ve jeopolitik parçalanmanın tehlikeli bölünmeler yaratabileceği uyarısında bulundu.
Georgieva, Çin’in verimliliği artırarak yatırım odaklı ekonomiden tüketime dayalı büyümeye geçmesi ve piyasaya yönelik reformlarla özel sektör ve kamu iktisadi teşebbüslerinin eşit şartlarda rekabet edebileceği bir ortam yaratması gerektiğini vurguladı.
Çin ekonomisi yılın ilk iki ayında toparlanma sinyalleri verirken, ABD’nin teknoloji alanındaki kısıtlılıkları ve ABD’de yaşanan bankacılık krizlerinin küresel finans piyasalarında yarattığı dalgalanmaların olası etkileri ve İsviçre, toparlanmanın devam edip etmeyeceği konusunda belirsizliğe yol açıyor.